Met de familie in afzondering: hoe kan je de toename van huishoudelijke taken beheren?
De Belgen zitten midden in hun tweede week in sociale afzondering. Elk op onze eigen manier leren we hoe we ons het best kunnen aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Maar wat hebben de meeste gezinnen gemeenschappelijk? De huishoudelijke taken van wassen, afwassen, maaltijden organiseren en schoonmaken. En omdat alle gezinsleden tegenwoordig de hele dag aanwezig zijn in huis zien we deze typische huishoudelijke taken in omvang soms bijna verdubbelen. Tegelijkertijd moeten heel wat Belgen in deze uitzonderlijke situatie natuurlijk eerst en vooral hun tijd verdelen over de zorg voor de kinderen en het werk – het is opletten om niet het gevoel te hebben de controle te verliezen. Als expert op het gebied van het leven thuis deelt Miele een aantal tips om deze tijd voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

Een spelletje wassen
Niemand vindt het leuk om door twee of drie keer meer vuile was dan normaal te ploeteren. Kalmte en organisatie kan soelaas brengen. Ieder kiest daarbij zijn of haar eigen ritme: sommigen verkiezen de was gespreid tijdens de week te doen (bijv. maandag = wit, dinsdag = gekleurd, woensdag = delicaat en donderdag = lakens en handdoeken), om zo het weekend optimaal te kunnen benutten. Anderen reserveren liever in 1 keer een paar uur in het weekend aan de was.
Geen idee wat te doen met de kleinsten? Laat ze meedoen met “een spelletje wassen”. Zet wat muziek op, plaats de wasmanden en de trieermanden een paar meter uit elkaar, en gooien maar! Dubbele worp, achterwaartse worp, een wedstrijdje om ter snelst,... aan jullie de keuze en het plezier.Van zodra de was schoon en droog is, kunnen de kinderen ook een reuze memory-game spelen door op zoek te gaan naar identieke sokken en de paren weer samen te stellen.
Door de kleinste kinderen op een speelse manier bij de was te betrekken, wordt bovendien hun zelfvertrouwen en autonomie versterkt. En dat komt de ouders dan weer ten goede.

Op de proef gesteld
Wie meer wasgoed zegt, zegt natuurlijk meer draaiende machines. Om die machine tiptop in orde te houden, is een correct gebruik en regelmatig onderhoud essentieel.
"Bij Miele raden we aan om de wasmiddellade één keer per week te reinigen. We merken ook dat de droogkast efficiënter werkt als die ¾ vol is. Uiteraard moedigen we onze klanten aan om waar mogelijk te kiezen voor onze ecologische was- en droogprogramma's, ook al duren ze misschien wat langer. Tot slot wordt vaak ten onrechte gedacht dat kledij en ander wasgoed beter wordt gewassen als er meer wasmiddel wordt gebruikt. Dat klopt niet, integendeel, het gebruik van te veel wasmiddel kan de machine verstoppen. Een efficiënte machine in goede staat vereist slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel.", zegt Isabelle Omylinski, Miele Center Manager.
Nieuwe hulpkoks
Samen koken is meestal een groot succes bij zowel kinderen als ouders. Omdat niet alle recepten geschikt zijn voor de allerkleinste handjes, heeft Miele een "Kids Corner" uitgewerkt op haar blog om ouders een duwtje in de rug te geven! Daar vinden ze enkele stapsgewijze gerechten, speciaal voor kinderen.
Lenteschoonmaak, een teamsport

In sociale afzondering of niet, de lente is in het land en die gaat natuurlijk gepaard met de kriebels voor een grote lenteschoonmaak. En laten we nu net wat meer tijd in huis doorbrengen, een perfecte timing! Om stof, huismijt en andere vuilpartikels te bestrijden is er niets beter dan de stofzuiger. Eén keer per week met de stofzuiger door het huis gaan is een goed begin, maar af en toe moet het zwaar geschut worden bovengehaald.
Gleuven en roosters van elektrische apparaten, moeilijke hoekjes, de binnenkant van kasten, onder het bed maar ook de matras zelf, achter de radiator of op hoge plekjes: alle kleine borstels en accessoires van de stofzuiger kunnen eindelijk worden gebruikt. Kleine rakkers staan vaak te springen om eens te mogen stofzuigen of met een vochtige doek de meubels te doen blinken: geef ze de ruimte en laat ze doen (onder toezicht)!
Dit geeft hen niet alleen een bezigheid, maar leert hen ook zelfstandig te zijn en zorgt weer voor wat minder werk voor de ouders.